Petroskoilaisessa Sattuma-yhtyeessä isät ja lapset soittavat yhdessä
Suomalainen ja karjalainen kansanmusiikki työllistää yhä muusikoita Petroskoissa. Lokakuussa parrasvaloihin astunut isien ja lasten Sattuma-yhtye tukeutuu etupäässä suomalaistvyliseen viulupelimannimusiikkiin.
Sattuma on kahden perheen yhtye. Sen perustajajäsenet ovat Arto Rinne, 37, ja Dmitri Djomin, 36. Rinne on tuonut yhtyeeseen 13-vuotiaan tyttärensä Eilan. Djominin sukua edustaa Dmitrin kymmenvuotias poika Vladik.
- Olemme oppineet myös muutaman kantele- ja puhallinkappaleen. Laulujakin löytyy, mutta olemme keskittyneet lähinnä instrumentaalisävellyksiin, toimittaja ja muusikko Arto Rinne sanoo.
Muusikon uran Rinne aloitti vuosia sitten Petroskoin yliopiston kansanmusiikkiyhtyeessä Toive. 1990-luvulla hän ja Djomin soittivat folk-yhtyeessä Myllärit, joka on yhä Karjalan tasavallan folk-kulttuurin tuotemerkki. Muusikkojen ammattielämässä sattui jyrkkä käännös, kun viime vuonna he jättivät Myllärit ja liittyivät livvinkarjalaksi laulavaan yhtyeeseen Santtu Karhu ja Talvisovat.
Talvisopissa he soittavat nykyäänkin. Sattuma-projekti on nyt heille pikemminkin mieluinen harrastus kuin elatusta antava ammatti.
Amerikan-kiertue alkajaisiksi
Uuden yhtyeen julkisuus on alkanut yllättäen Yhdysvalloista. Lokakuun lopulla Sattuma lähti ensimmäiselle kiertueelleen. Kahden viikon ajan Rinteet ja Djominit soittavat pelimannimusiikkia Vermontin, New Hampshiren ja Mainen osavaltioissa. Matka huipentuu Burlingtonin suomalaiseen festivaaliin Finn-Funn, johon saapuu muutama sata osallistujaa.
- Meillä on hyvät kontaktit Vermontiin ja sikäläisiin järjestäjiin, Rinne selittää, miksi juuri kaukainen Amerikka on piirtäytynyt ensimmäisenä Sattuman vierailukartalle.
Eivät Rinteet eivätkä Djominit lähde näillä näkymin veikkaamaan, varttuuko Sattuma ammattiyhtyeeksi. Tähän saakka he ovat soittaneet lähinnä ystäville ja sukulaisille.
- Lasten silmät säteilevät innostuksesta, kun he esiintyvät. Vaikka toisinaan joutuu patistamaankin heitä harjoittelemaan, Arto kuittaa.
Paikallisille isoille lavoille yhtye nousee marraskuussa tai viimeistaan puolisen vuoden päästä. Heti jenkkimatkan jälkeen Sattuma on kutsuttu Toive-yhtyeen synttärikonserttiin. Julkisuus tarjoutuu myös Paradigma-kansanmusiikkifestivaalissa Petroskoissa ensi keväänä. Ensi kesäksi isät yrittävät järjestää itselleen ja lapsilleen myös vierailun Suomeen.
Sattumusta ja osumaa
Soittajilla on selvä näkemys siitä, miksi he ovat ottaneet suomenkielisen nimen.
- Sattuma on hyvä valinta sikäli, että sanalla on kaksi merkitystä. Sattumahan tarkoittaa sattumusta, mutta sanaa käytetään myös puhuessa osumasta, Arto kertoo.
Sattuman leikkiä oli se, että niin Arto ja Eila kuin Dmitri ja Vladik alkoivat soittaa perhepiirissä kansanmusiikkia. Kohtalo myös johdatti soittajat yhteen.
Arto ja Dmitri kypsyttivät kauan yhteistä projektia. Idea yhdessä soittamisesta sai lopullisen potkun viime kesänä, jolloin kehitettiin uutta ohjelmistoa.
- Tavoitteena on sattuman kautta tapahtuva täyssattuma, Arto toteaa.
Sattumassa lapset soittavat viulua, jouhikkoa ja laulavat. Isien hallussa on muut folkiin kuuluvat soittimet. Arto näppäilee haitaria, kitaraa, buzukia ja kanteletta. Dmitri vastaa puhaltimista alkaen erimuotoisista huiluista ja päättyen klarinettiin, didjeridoohun ja säkkipilliin. Hän soittaa myös djembe-rumpua.
Lokakuun puolivälissä yhtye julkisti esikoisalbuminsa Folkmusic from Karelia and Finland. Omakustannelevylle on mahtunut kymmenen kappaletta. Vaikka albumi tehtiin aika kiireessä, on siinä Rinteen mukaan muutama helmikin.
- Lapsilla oli ensimmäinen kokeilu studiotyöstä. Hauskaa puuhaa se oli, hän tunnustaa.
Mikko Nesvitski Karjala 18. joulukuuta 2003
|