ИсторияСоставГастролиДискографияТекстыФотоархивПрессаГостевая книга

Taiturimaista kansanmusiikkia

Sunnuntaina Kouvolassa konsertoivan Sattuma-yhtyeen soitossa on ilo pinnassa. Laulu raikaa suomeksi, karjalaksi ja venäjäksi.

Yleisön on lupa odottaa karjalaista etnomusiikkia vauhdikkaimmillaan, kun petroskoilainen Sattuma-yhtye astuu lavalle.

Sävelissä soi suomalaisuus, niissä kaikuu ugrilaisuus ja helisee karjalaisuus. Perinnepakkaan tuo omat sävynsä sekin, että yhtyeen laulaa sekä suomeksi, venäjäksi että karjalaksi.

Menovinkki

Nelihenkinen Sattuma on kahden perheen yhtye. Sen perustajajäsenet Arto Rinne ja Dmitri Demin lukeutuvat kansanmusiikin monitaitureihin. Useissa kokoonpanoissa soittavat miehet ovat olleet jo vuosia tuttuja nimiä muuallakin kuin Petroskoissa.

Sattumassa musisoiva Rinteen 18-vuotias tytär Eila Rinne on valmistunut Petroskoin konservatoriosta pääaineinaan viulu ja piano. Deminin 15-vuotias poika Vladik opiskelee viulun- ja pianonsoittoa Petroskoin taidekoulussa.

Yhtyeessä Eila Rinne ja Vladik Demin soittavat viulua ja jouhikkoa ja laulavat.

Isistä Arto Rinne nappailee haitaria, kitaraa, buzukia ja kannelta. Dmitri Demin taituroi puhaltimissa. Hänen käsissään soivat niin erilaiset huilut, klarinetti, didgeridoo kuin säkkipillikin. Hän vastaa myös lyömäsoittimista.

Ensimmäisen levynsä Folk-music from Karelia and Finland Sattuma-yhtye julkaisi viitisen vuotta sitten. Kudelma ilmestyi vuonna 2005 ja Palapeli viime vuoden lopulla.

Yhtyeensä nimellä leikittelevät Arto Rinne ja Dmitri Demin kertovat kypsytelleensä yhteistä projektiaan kauan. Oli sattuman leikkiä, että isät ja lapset alkoivat aikanaan soitella kansanmusiikkia perhepiirissä.

Mutta se ei ollut sattumaa, että yhtye sai suomalaisen nimen, koostuuhan ohjelmisto suurelta osin suomalaisesta musiikista.

Musiikkimaailman sopasta sattumia yhtye on poiminut perustamisestaan lähtien. Konserttimatkat ovat ulottuneet Petroskoin alueelta Suomeen ja vieneet Amerikkaan saakka.

Parhaillaan Sattuma on muutaman päivän kiertueella Suomessa. Lauantaina yhtye oli avaamassa Kulttuurien museossa Helsingissä rajantakaista Karjalaa esittelevää näyttelyä.

Kouvolalaisille onnekasta sattumaa on se, että Arto Rinteen vanhemmat ja sisko ovat asettuneet kaupunkiin asumaan. Siitä syystä Sattumaa kuullaan myös täällä – nyt jo kolmatta kertaa.

Sunnuntain konserttia on koostettu naisia ja naistenpäivää ajatellen. Sen järjestelyissä on mukana Työväen sivistysliitto Maahanmuuttajat mukaan -projektillaan sekä suomalais-venäläinen Luova paja -yhdistys.

Sattuman toivottaa tervetulleeksi kouvolalainen Matröska-trio, jossa laulavat Riitta Rinne, Ksenia Sharapova ja Nastja Mylova.

Helena Vaittinen
Kouvolan sanomat, 9. maaliskuuta 2008

© Arto Rinne, 2004–2019 © Heninen.net, 2004–2019