ИсторияСоставГастролиДискографияТекстыФотоархивПрессаГостевая книга

Amerikan-vierailu menestyi Sattumalta

Petroskoilainen folk-yhtye Sattuma palasi neljän viikon USA:n kiertueelta. Kahden perheen jäsenistä muodostama yhtye esiintyi Minnesotan ja Michiganin osavaltioissa. Muusikot soittivat konserttisaleissa, klubeillaja taidekahviloissa mm. Minneapoliksessa, Duluthissa, Ironwoodissa, Hancockissa, Detroitin ja Grand Räpidsien alueella.

Kiertueella Sattuma julkisti uusimman albuminsa Kudelma, joka äänitettiin Petroskoin Kansallisessa teatterissa kesäkuussa.

Konserttimatkan huipentumana oi i amerikan- j a kanadan -suomalaisten yhteinen FinnGrandFest 2005 -festivaali. Se pidettiin 10.-14. elokuuta Marquettessa Michiganin pohjoisosassa, maailman suurimman Superior-järven rannalla.

Alue, jota sanotaan englanniksi UP (Upper Peninsula) eli JuuPii, on historiallisesti suomalaisten asuttamaa.

Festivaaleilla Sattumalla oli kaksi soolokonserttia sekä osallistumisia gaalakonsertteihin monituhantiselle yleisölle.

Petroskoilaisyhtye oli hyvin huomattu festivaaleillapa sai positiivista palautetta järjestäjiltä ja yleisöltä. Sattuma sai kutsuja amerikkalaisille festivaaleille ensi vuodeksi.

Festivaalin musiikkitarjonta oli laaja. Amerikan-ja kanadan-suomalaisten tunnetuimmat yhtyeet kuten Wil Kilpela & Friends, Finn Hall Band, Ameriikan Poijat, huuliharppumestari Les Ross, Thunder Bay Pelimanni Orchestra ja muut viihdyttivät festivaaliyleisöä Pohjois-Michiganin yliopiston alueella pidetyillä festareilla.

Omaa luokkaansa oli 1960-luvulla amerikkalaisessa rockyhtye Jefferson Airplanessa uransa aloittaneen kitaristilegenda Jorma Kaukosen konsertti.

Suomesta festivaaleille saapuivat laulaja Viktor Klimenko, harmonikkamestari Veikko Ahvenainen, Piirpauke Kajaanista, Leikarit Espoosta.Mauno Järvelän perheyhtye Kaustisilta ja sahkökantelisti Anttu Koistinen Rääkkylästä.

FinnGarndFesteillä pidettiin myös lukuisia amerikan- ja ka-nadansuomalaisten vaiheista, Suomen historiasta ja kulttuurista kertovia luentoja ja filmiesittelyjä.

Filmien joukossa oli Kanadan TV:n Kelly Saxbergin tekemä Letters from Karelia, joka kertoo Petroskoissa 1930-iuvulla asuneen ja suomalaisten vuonna 1942 teloittaman kanadansuomalaisen Aate Pitkäsen elämästä ja sen ajan historiasta.

Luentosarjan puitteissa pidettiin myös edesmenneen petroskoilaisen opettajan ja tutkijan Mayme Sevanderin muistotilaisuus.

Sattuman johtaja Arto Rinne piti englanninkielisen luennon Karjalan lauluperinteestä musiikkiesimerkkeineen.

Sattuma-yhtye kutsuu petroskoilaisia uuden Kudelma-albuminsa julkistamiskonserttiin Kivatsu-kahvilaan 3.09. klo 20.00. Konserttiin on vapaa pääsy.

Karjalan Sanomat
31. elokuuta 2005

© Arto Rinne, 2004–2019 © Heninen.net, 2004–2019