HistoriaSoittajatKeikatLevytyksetSanoituksetValokuviaPressiVieraskirja

Sattumalta suomalaista folkmusiikkia

Suomalainen ja karjalainen folkmusiikki tyällistää yhä muusikoita Petroskoissa. Lokakuussa on parrasvaloihin astunut isien ja lasien Sattuma-yhtye, joka tukeutuu etupäässä suomalaiseen viulupelimannimusiikkiin.

Sattuma on kahden perheen yhtye. Sen muodostavat tunnetut folkmuusikol Arto Rinne, 37, ja Dmitri Djomin, 36. Lisäksi yhtyeessä on Rinteen tytär Eila, 13. Djominin sukua edustaa Dmitrin poika Vladik, 10.

Rinne ja Djomin soittivat folkhtyeessä Myllärit. Viime vuonna he jättivät senja liittyivät Santtu Karhun Talvisopiin, jossa he soittavat nykyäänkin. Sattuma- projekti on nyt heille pikemminkin mieluinen harrastus kuin elatusta antava ammatti.

Lapsilla on molemmilla musiikkikoulu takanaan. Eila valmistui tänä vuonna konservatorion lasten studiosta, Vladik opiskelee siinä edelleen. Eila on harrastanut lisäksi laulua ja pianonsoittoa.

Miksi yhtyeelle on annettu suomenkielinen nimi, siitä on soittajilla selvä näkemys: ohjelmisto koostuu etupäässä suomalaisesta musiikista. Laulutkin ovat suomenkielisiä, niinpä nimitys on ollut enemmänkin kuin luonteva.

- On myäs muutama kantele- ja puhallinkappale opittu, laulujakin läytyy, Rinne sanoo.

Sattuma on mielenkiintoinen valinta sikäli, että sillä on kaksi merkitystä. Sattuma tarkoittaa sattumusta. Sanaa käytetään myäs puhuessa osumasta.

Sattuman leikkiä oli se, että niin Arto ja Eila kuin Dmitri ja Vladik alkoivat soittaa perhepiirissä kansanmusiikkia. Kohtalo myäs johdatti soittajat yhteen.

Arto ja Dmitri kypsyttivät kauan yhteistä projektia. Idea yhdessäsoitosta sai lopullisen potkun viime kesänä, jolloin kehitettiin uutta ohjelmistoa.

- Tavoitteena on sattuman kautta tapahtuva täyssatluma, Arto täsmentää.

- Osuma se on siksi, että isien lempiharrastus on periytynyt lapsille, hän lisää.

Sattumassa Eila ja Vladik soittavat viulua, jouhikkoa sekä pilliä ja laulavat. Arton ja Dmitrin hallussa ovat muut folkiin kuuluvat soittimet. Arto näppäilee haitaria, kitaraa, buzukia ja kanteletta. Dmitri vastaa puhaltimista alkaen kaikennäkäisistä huiluista ja päättyen klarinettiin, didjeridoohun ja säkkipilliin. Hän soittaa myäs djembe-rumpua ja jouhikkoa.

Julkisuus alkaa Amerikasta

Lokakuun puolivälissä yhtye julkisti esikoisalbuminsa Folkmusic from Karelia and Finland. Omakustannelevylle on mahtunut 10 kappaletta. Vaikka albumi tehtiin aika kiireessä, on siinä Rinteen mukaan muutama helmikin. Vierailijamuusikkona on Skylark-yhtyeen bassisti Andrei Smolin.

- Lapsilla oli ensimmäinen kokeilu studiotyästä. Hauskaa puuhaa se oli, Rinne tunnustaa.

Viime sunnuntaina Sattuma lähti ensimmäiselle kiertueelleen. Kahden viikon ajan Rinteet ja Djominit esittävät pelimannimusiikkia Vermontin, New Hampshiren ja Mainen osavaltioissa.

Marraskuun 7. päivänä Sattuma esiintyy Vermontin suurimmassa kaupungissa Buriingtonissa suomalaisessa festivaalissa FinnFunn, johon saapuu muutama sata osallistujaa.

Yhdysvallat piirtäytyi ensimmäisenä Sattuman vierailukartalle, koska Artolla ja Dmitritla on hyvät kontaktit Vermontiin ja sikäläisiin järjestäjiin. Matkan on järjestänyt Myllärit-yhtyeen ex-manageri Sherry Merrick.

Muusikot eivät vielä kurkista kauas eivätkä tiedä, varttuuko Sattuma ammattiyhtyeeksi. Tähän saakka he ovat soittaneet lähinnä ystäville ja sukulaisille.

- Lasten silmät säteilevät innostuksesta kun he esiintyvät. Vaikka toisinaan joutuu patistamaankin heitä harjoittelemaan.

Paikallisille isoille lavoille yhtye nousee marraskuussa tai viimeistään puolisen vuoden päästä.

Heti jenkkimatkan jälkeen Sattuma on kutsuttu Toive-yhtyteatterin näyttämälle. Skylark-yhtyeen johtaja Denis Kozlovon puolestaan kutsunut yhtyeen kansanmusiikkifestivaali Paradigmaan ensi keväänä.

Rinteen mukaan myäs Petroskoin kaupunginjuhlissa uusi folkyhtye varmasti nähdään. Ensi kesäksi isät yrittävät järjestää itselleen ja lapsilleen myäs vierailun Suomeen.

Mikko Nesvitski
Karjalan Sanomat
29. lokakuuta 2003

© Arto Rinne, 2004–2019 © Heninen.net, 2004–2019